Op pad met Ans en Eise – bij Omrop Fryslân

Jaren geleden, maar dan ook werkelijk járen geleden ging ik met mijn basisschool naar de radiostudio van Omrop Fryslân. Een heel avontuur vond ik dat. Ik gok dat ik in groep vier zat. een piepjonkie was ik nog. Op zaterdagochtend achterin de auto naar Leeuwarden voor het ochtendprogramma ‘Gribus’. Tijdens het moppentrommelmoment vertelde ik in al mijn onschuld de mop “Het is groen en zit in de kerk. Wat is het? Een heilig boontje.”

Zelfs het invalideparkeerbord is gebrandmerkt met het logo van de Omrop.
Zelfs het invalideparkeerbord is gebrandmerkt met het logo van de Omrop.

Kijkje in de Omropkeuken

Na al die jaren wilde ik graag nog een keer een kijkje nemen achter de schermen bij Omrop Fryslân. Ik ben dol op kijkjes in de keuken (een echte, maar een symbolische net zo goed). Vriendin S wist dit voor me te regelen. Zo kon het zomaar dat ik weer de autorit naar Leeuwarden maakte. Dit keer zelf achter het stuur. S had zelfs een rondleiding geregeld. Ans, gepensioneerd, maar nog altijd even kwiek, leidt ons rond (vriendin S gaat zelf ook direct maar mee). Ans is ‘Freon fan’e Omrop’ (vriendin van de omroep), zo vertelt ze ons trots. Als ik vraag naar een kladblokje om wat notities op te maken, krijg ik van haar ook een speciaal Freonen-fan-e-Omrop-kladblok.

Ans, de bevlogen 'tourguide'.
Ans, de bevlogen ‘tourguide’.

Pleuris

Via de internetredactie en montagekamers komen we al snel bij de radiostudio’s. Nu geloof ik dat Omrop Fryslân in al die jaren een keer is verhuisd, maar in mijn herinnering was de studio een stuk groter. Vanuit kinder-kikvorsperspectief leek dit destijds en balzaal. Femke presenteert het middagprogramma, technicus Eise houdt vanachter het raam nauwlettend in de gaten of alles wel goed gaat “Als de pleuris uitbreekt, moet ik in actie komen.”, zo vertelt Eise ons. Eise laat ons maar wat graag alle technische snufjes zien en brengt ons naar een kamer met veel snoeren, zoemende motortjes, en meer van dat. Om die ruimte heen bevinden zich een aantal kamertjes. Eise opent er een “Hier kan de burgemeester van Leeuwarden zitten en een rechtstreekse verbinding met Hilversum maken. Dan hoeft hij niet elke keer op en neer.” Ook voor Piet Paulusma is er een speciale verbinding. “Piet is zo vaak op de radio. Mensen vinden het toch niet fijn om hem telksens maar via de telefoon op de radio te moeten horen.”, aldus Eise.

Eise op de praatstoel.
Eise op de praatstoel.
Snoeren en kabels.
Snoeren en kabels.

Antennes

Ook over de antennes praat Eise een heel boek vol. Op de Achmea toren in Leeuwarden staan ontvangst antennes, in Drogeham staat wat en in Jirnsum ook. Eise demonstreert maar wat graag hoe hij de antennes vanaf zijn bureaustoel in Leeuwarden kan bedienen. Ook de antennetechniek gaat met zijn tijd mee. Ans heeft het al ervaren “Laatst reden we in Duitsland en toen zei ik tegen Douwe, zet Omrop Fryslân eens aan. En toen konden we het al ontvangen.”

Vanaf de luie stoel kan Eise de antennes bedienen.
Vanaf de luie stoel kan Eise de antennes bedienen.

Het hart van de Omrop

Naast, radio en internet maakt Omrop Fryslan ook televisie. We lopen er met Ans naartoe. “We mogen hier eigenlijk niet komen. Maar ik vind dit het ‘hart van de omroep’”. Ans kent alle sluipdoor, kruipdoor routes door het gebouw en heeft van vele kamers een sleutel. Lichtknopjes vindt ze in het donker feilloos, evenals de juiste uitleg, bij de juiste ruimte. Aan woorden ontbreekt het Ans niet. We arriveren bij, wat volgens Ans, het hart is. Het licht gaat aan en de studio’s van ‘Hjoed’ en ‘Bynt’ verschijnen. Natuurlijk moeten we even op de foto achter de desk.

OF Bestand_004
Net echt. 😉
Autocue
Autocue

Via de schminkkamer, nog wat montagekamers en een snel kijkje in de Omrop Fryslan ‘omrop auto’, voor liveverslag op locatie, komen we weer terug bij de kamer van  Ans. Wat een leuke rondleiding. Zelfs vriendin  S is op plekjes geweest die ze nog niet kende. (al vindt Ans dat bijna een schande). Grappig dat zelfs alle bordjes in het pand in het Fries zijn geschreven. ‘WC’ is ‘Huske’, ‘reclame’ met een ‘k’ enzovoort. We sluiten af met een foto op de pompeblede-bank. Die kan natuurlijk niet ontbreken.

OF Bestand_008
Voor ik me weer naar de ‘Utgong’ begeef, nog even een bezoekje aan het ‘Huske’.