8 tips van de pro’s om hitte te overleven

Zouden ze Nationale Hitteplannen hebben in Zimbabwe? Doen bedrijven in India aan tropenroosters? Hebben ze in Papoea Nieuw-Guinea een lokale Helga van Leur die waarschuwt voor extreme hitte?  Ach, natuurlijk niet. Mensen in die landen kampen niet met een hittegolf, maar met een jaarlijkse of chronische hitte-tsunami. Hitte is een way of life daar. Hoe ‘overleven’ ze dat toch? Zouden ze er ook zo lekker over klagen?

Dat we water moeten drinken, met factor 30 moeten smeren en rond het middaguur uit de zon moeten blijven, weten we nu wel. Ik ging op zoek naar hitte-tips van de pro’s.

1. Koelelementknuffelen

Knuffel in bed niet met je partner maar met een koelelement. Ik heb het dan over zo’n koelelement waar je je koelbox mee koelt. Als zo’n element je biertje koel houdt, dan doet het ook heus iets met je lichaam. Wikkel in een handdoek en leg vast in bed voor je er in stapt. Daarna lekker tegen je buik, rug of ander warm lichaamsdeel leggen.

2. Yoghurt en mango

In India drinken ze naast liters water ook verkoelende drankjes zoals  yoghurt lassi en rauwe mango panna. Ze sprayen er ’s avonds bovendien water op hun matras. Mijzelf lijkt zo’n klam bed niet heel comfortabel. Maar voor wie een opvlieger nabij is, is het wellicht een tip. Oh en in sommige steden in India dragen ze een ui bij zich. Dit zou de hitte opzuigen. Ik geloof er niet zo in. Van een typische odeur ben je trouwens wel verzekerd.

3. Romantisch in het donker

Hou ’t romantisch. Doe ook ’s avonds zo min mogelijk lichten aan. Zeker van gloeilampen komt nog een hele bats warmte af. Los van de hitte, trekt licht natuurlijk ook muggen aan. Maar goed. Dat wist je natuurlijk al.

4. Ga op zoek naar gratis airco

In Azië en Australië gaan ze gewoon naar een overdekte shopping mall of de bioscoop om af te koelen. In elk geval een plek met gratis airco (dat deed ikzelf in Korea ook – de metro in duiken is trouwens ook een goed idee). Scheelt ook een hoge energierekening thuis.

5. Waterdrinken 2.0

Dat je met warm weer water moet drinken is een mega inkopper. Drink vooral gedoseerd water. Niet ineens een HEULE halve liter. Maar elke paar minuten een slokje. Als je veel water in een keer drinkt, moet het motortje in je lijf ook weer veel moeite doen om het te verteren. Een motortje dat op volle toeren draait raakt warm en de rest van het verhaal kan je zelf wel invullen.

6. Oefen de hair flip

Ik heb van nature zwart haar. In de zomer wordt dat ongemerkt hartstikke warm. Je kan er zowat een ei op bakken. Ok. Dat is overdreven. Maar toch. Zwart trekt warmte aan. Wanneer ik dan toch de zon in moet, zorg ik altijd dat ik een lichte sjaal bij me heb om mijn haren in te wikkelen. Op het strand ben ik ook niet zo’n miep die wil dat haar haar droog blijft. Gewoon met dat achterhoofd het zee- of zwembadwater in dus. Heel vaak de hair flip in zee oefenen koelt ook af trouwens.

7. Neem iets warms

In Afghanistan drinken ze lekker veel hete drankjes, zoals thee. Zo zweten ze meer en koelen ze ook meer af, is de theorie hierachter. Ze doen dit trouwens ook omdat koud water daar niet altijd even veilig is om te drinken. Het schijnt zo te zijn dat wanneer je met warm weer iets warms drinkt, je interne kacheltje uit gaat, waardoor je lijf afkoelt. Of het waar is, daar zijn de meningen over verdeeld. Neem de proef op de som, zou ik zeggen.

8. Nat laken voor het raam

In Zuid-Amerikaanse landen hebben ze een energiezuinige variant op de stroomslurpende climat controls bedacht. Ze hangen  vochtige lakens voor de ramen. Het water verdampt en koelt je huis.

PS Naar het zwembad gaan kan altijd nog.