Toiletteren kun je leren (van de Koreanen)

De tijd van op vakantie gaan is aangebroken. Voor het leeuwendeel van de Nederlanders betekent dat een number one en number two doen op een onbekend toilet. Voor mensen met het Safe Toilet Syndrom (STS)- zelfs Oprah schrijft erover- een kleine crime, een ander draait er zijn kont niet voor om. Ik laat even in het midden bij welk kamp ik hoor, maar ik kan je echter wel aanraden wanneer je een STS’ers bent, je op vakantie moet gaan naar Zuid-Korea of Japan.

Waarom? Ik leg het je graag uit.

Niet de band Toto

Dit toiletbedieningspaneel trof ik aan in het poepsjieke Park Hyatt in Tokyo.
Dit toiletbedieningspaneel trof ik aan op het toilet van de skybar van het poepsjieke Park Hyatt hotel in Tokyo. Naast de gebruikelijke opties, kon je ook een bilmassage krijgen. Uiteraard was de intensiteit van de massage weer handmatig in te stellen. Alles voor het pamperen van de tere billetjes.

In Korea (en in Japan trouwens ook), is toiletteren namelijk een belevenis op zich. Het is het sanitairbedrijf TOTO dat een toiletbezoek tot een feestelijke gebeurtenis maakt. Nu zijn heus niet alle toiletten in Korea en Japan superdeluxe, maar in dit blog laat ik de aftandse potjes graag even buiten beschouwing. Wel zo fris.

TOTO is qua toilettechnologie zijn tijd ver vooruit. Pratende wc-potten, straaltjes die de boel van voor naar achter schoonspoelen, een föhn om de billen te drogen, opties tot het instellen van de temperatuur van de wc-bril. Het is TOTO niet vreemd.

Russisch roulette op het toilet

Mijn eerste TOTO-ervaring staat me nog fris in het geheugen. Het was de zomer van 2009. Ik was voor het eerst in Korea. Na een lange dag konden we eindelijk aanschuiven in een restaurant in Seoul. Eenmaal binnen in het restaurant liep ik op hoge pas, met hoge nood, door naar achteren, naar het toilet. Toen de hele happening had plaatsgevonden, moest ik doortrekken. Met mijn broek reeds omhoog draaide ik me om. Mijn oog viel op een bedieningspaneel met tig knoppen. Bij elke knop keurig een uitleg. In het Koreaans. In het kader van living on the edge, YOLO en Russisch roulette op het toilet, drukte ik een willekeurige knop in. De verkeerde natuurlijk. Vanonder de wc-bril kwam een klein buisje tevoorschijn, met een gaatje dat naar boven was gericht. Voor ik ook maar enigszins dekking kon zoeken tegen al dat watergeweld, kwam er een venijnige straal uit het buisje-met-gaatje-omhoog. Alsof ik door een hogedrukspuit te grazen werd genomen. Adrenaline, schrik en ongevraagde nattigheid zorgden ervoor dat ik alle knopjes indrukte. Het wc-watergeweld stopte. Niet direct natuurlijk.

Klep dicht

Nadat ik de wc-klep dichtdeed, verscheen daar, diep verscholen, de doorspoelknop. Niet handig dus. (TOTO, lezen jullie mee?)

Sinds die ene keer weet ik dus heel goed hoe een TOTO-toilet werkt en ben ik het eigenlijk heel erg gaan waarderen. Dus mensen, ga er eens goed voor zitten (al dan niet op het toilet), en boek die reis naar Korea of Japan voor de ultieme toiletervaring.

——————————

Onderstaand een video van twee gasten die een ietwat langdradige reportage maakten over de TOTO-toiletervaring. Je krijgt echter wel een geinige indruk van de functies van het TOTO-toilet.